Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější výmluvy

1.     No, ale my chceme zůstat kamarádi.

Existuje mnoho variant tohoto principu „buďme kamarádi“ a ty se můžou lišit, ale rada je stejná: Snažit se zůstat kamarády s ex je většinou předem prohraný boj. I když je váš rozchod přátelský, oba dva potřebujete nějaký čas na to, abyste se prokousali svými pocity a odstranili partnerské pouto. Musíte ztratit tu identitu páru. Je třeba nastavit jen svou vlastní individualitu a přestat se vnímat jako pár. Záleží na délce vztahu, jak dlouho tohle rozdělení bude trvat.
Některé bývalé páry nakonec dokážou být přáteli, ale mělo by se tak stát až po delší době. Těsně po rozchodu je atmosféra mezi vámi příliš nabitá emocemi a prostě to nebude fungovat. Je těžké být kamarádka s bývalým milencem, protože se k němu nikdy nebudete chovat stejně jako k jiným kamarádům. Nemůžete třeba dělat dvojsmyslné vtípky a narážky, vypadalo by to divně. Navíc, to mezi vámi nikdy nebude opravdové kamarádství, ať už se budete snažit jakkoliv. Těsně po rozchodu to bývá velmi častá věta, hlavně od toho, kdo se rozchází. Ale přiznejme si upřímně, že je to jen taková ta cena útěchy. Navíc, k rozchodu je většinou důvod. A někdy velmi pádný. Chcete se opravdu kamarádit s někým, kdo vás podváděl, lhal vám nebo třeba dokonce ubližoval? Jiné takové „kamarády“, se kterými jste netvořili pár, byste za takové chování ze svého života nemilosrdně vymazali. Tak proč si teď pořizovat za kamaráda někoho, jehož černou duši už znáte skrz naskrz???
2.    Potřebuju si s ním promluvit, abych to mohla v sobě uzavřít.
„Zeptala jsem se svého ex, jestli mě vůbec někdy miloval. Neodpověděl mi. Já to potřebuju vědět, abych to v sobě mohla uzavřít a jít dál.“
„Stále volám svému ex, abych pochopila, co se stalo a mohla to v sobě uzavřít, ale jeho odpověď mě nikdy neuspokojí.“
Spousta lidí po rozchodu, hlavně tom nečekaném nebo nedotaženém říká: „Potřebuju to v sobě uzavřít“ a věří tomu, že to mohou uzavřít jen tak, že si promluví se svým ex a zeptají se svých ex na různé věci. Ale trvání na takových rozhovorech je zase jen další výmluva ke kontaktu.
Uzavřít to v sobě můžete nakonec stejně vy. Můžete mít tisíc otázek, ale musíte se smířit s tím, že na některé z nich nikdy nedostanete odpověď. I když z nich šílíte, musíte se sami v sobě rozhodnout, že na odpovědi nezáleží. Protože ty odpovědi stejně nebudou dávat smysl a neuspokojí vás. Je to vaše vlastní zodpovědnost uzavřít si věci sami v sobě i bez odpovědí a bez vysvětlení. Je to nejen možné, je to zároveň i nutné. Pořád se dokola ptát a ptát vám nepomůže. Lidi si často myslí, že poslední rozhovor s ex jim pomůže to uzavřít. Ale nepomůže. Nepotřebujete vědět, co si ex myslí, proč udělal to a to. Když to chcete uzavřít, tak si to obrečte, kopněte do věcí, zanadávejte si, zůstaňte NK a otočte list. Jděte dál svým životem bohatší o tuhle zkušenost.
3.    Potřebuju, aby mi to všechno dávalo nějaký smysl. / Potřebuju Ti říct ještě jednu věc, než se úplně rozejdeme.
„Můj manžel, se kterým jsem byla 25 let, se odstěhoval den poté, co potkal jinou. Jsem úplně zničená a chci, aby mi vysvětlil, jak mohl náš společný život jen tak zahodit.“
„Moje žena odjela na služební cestu a tam si začala s kolegou, o kterém vždycky říkala, že ho nesnáší. Musel jsem se odstěhovat z domu a zabíjí mě, že nevidím svoje děti každý den. Nechápu, jak mi mohla říkat, že je se mnou šťastná a pak se se mnou ze dne na den rozejít kvůli někomu, koho prý nesnášela. Pořád jí prosím, aby mi to vysvětlila, ale ona nechce. Ale ona mi přece dluží vysvětlení.“
Může být velké pokušení chtít se vyptávat ex, abyste pochopili, co stalo a proč. Můžete si myslet, že jste neudělali nic špatně a že bylo vaším osudem být spolu až do smrti. Přece mě tak miloval. Řekl mi, že jsem nejlepší ženská, jakou kdy potkal. Říkal mi, že jsem perfektní. A najednou je konec. Proč? Jak to? Jak mohl říkat, že mě miluje a pak se mnou najednou nechtěl být? Co se děje?
Můžete si myslet, že by přece stačilo si s ním promluvit, on dostane rozum a zase bude všechno v pohodě. Představujete si, že když si promluvíte, vyřešíte nějaké nedorozumění. Prostě ho nějak ukecat, aby se polepšil. To se ale nestane. Je potřeba tohle zastavit. Nežádejte o vysvětlení, neomlouvej tese za svoje současné nebo minulé chování, neříkejte mu, jak moc vám ublížil. Ano, je jasné, že byste chtěli, aby si ex uvědomili spoustu věcí, ale fakt není dobré, abyste se snažili přesvědčit někoho, kdo se nechce dát přesvědčit. Tak si šetřete nervy. Když ex konečně necháte odejít bez řečí, vašepotřeba kontrolovat ho a dusit otázkami odejde s ním.
4.    Chci zůstat v kontaktu, kdyby se náhodou chtěl usmířit a vrátit.
„Zůstávala jsem v kontaktu s ex, protože jsem čekala, že se ke mně vrátí. Bála jsem se, že když ho přestanu kontaktovat, tak tím zničím šance na návrat.“
„Chtěla jsem mu dokázat svou lásku tím, že mu budu nablízku a že jsem tu pro něj a kdykoliv mu pomůžu. Chtěla jsem být jeho kamarádka, volala jsem mu, abych měla od něj vysvětlení … ale všechno to byly jen takové pokusy, abych ho získala zpět.“
Někdy lidé ani netuší, že zůstávají v kontaktu proto, že chtějí mít naději na usmíření. Ale je jedno, jak moc je tahle naděje velká, pořád můžete být NK bez ohledu na to, co se stane později.
Vy to zvládnete i bez výmluv
Vydržet nutkání ke kontaktu je velmi těžké. Je to jako zbavovat se závislosti – těžké a někdy i bolestivé. Takže to dělejte tak, jako kdybyste se zbavovali zlozvyku. Když se rozhodnete přestat kouřit, tak si taky nezapálíte pokaždé, když dostanete chuť na cigaretu. Nebo jo, ale pak se to neodnaučíte. Uvědomte si, že ze začátku to rozhodně nebude lehké, ale když si dáte závazek, že to dodržíte, tak to půjde lépe.
Musíte se rozhodnout, že nebudete volat, smskovat, chatovat a emailovat. Nebudete ani kontrolovat jeho Facebook! Dále se nebudete schválně vyskytovat na místech, kde se můžete „náhodou“ potkat! Musíte se rozhodnout, že i když budeš mít ten největší a nejdůležitější důvod ke kontaktu, tak to hned neuděláte. Když vydržíte to největší nutkání, za chvíli ta touha ke kontaktu poleví.
Zajistěte si podporu přátel, nějakou záchytnou síť, lidi, kterým můžete zavolat nebo napsat, když budete mít potřebu kontaktovat ex. Pokud budete cítit příval emocí, pusťte je ven, promluvte si s kamarády, protože když v sobě emoce potlačíte, budete mít větší potřebu mluvit s ex. Radši se svěřte kamarádům a nevolejte ex, protože toho budete později litovat.
Možná, že právě teď chcete svého kontaktovat nebo jste to právě udělali. Pokud ano, začněte NK teď a odpusťte si chybu v komunikaci, kterou jste udělali. Nezabývejte se svými chybami, jen je přestaňte dělat. Začněte znovu a nerozebírejte minulost. Minulost nezměníte, žijte v přítomnosti!
Vy to dokážete!