Jdi na obsah Jdi na menu
 


Desatero

Porozchodové desatero

1. Nezavoláš
 
Lidé se většinou rozejdou z nějakého (velmi) pádného důvodu. A stejně dělají tu chybu, že se hned snaží „zůstat kamarádi“. Hlavně muži si rádi nechávají takhle otevřená zadní vrátka a chtějí se kamarádit. Zdá se jim totiž, že pak v očích ostatních vypadají lépe (ano, podváděl jsem jí a odkopl, ale pořád jsme kamarádi … to jsem dobrej, co?). Taky si tím zajistí přehled o vašem životě a někteří dokonce občasný sexík. Není možné se od ex odpoutat, dokud zůstáváte v kontaktu. Hlavně ženy s tím mají problém. Pořád doufají a čekají, že z toho bude zase něco víc.
Když dostanete chuť zavolat ex, a ať je jakýkoliv (myslíte si, že vás rád uslyší, že se třeba rozmyslel a chce vás zpět, že vám bude líp, když s ním budete mluvit atd.), nedělejte to. Nevolejte. Ta původní naděje, kterou cítíte, se pak promění ve smutek, rozladění a depresi a bude vám ještě hůř než předtím. Pokud u něj máte věci a potřebujete je zpět, požádejte dobré přátele, aby je od ex vyzvedli apod.
 
2. Neuděláš žádnou blbost
 
Jo, pomsta je sladká. Ale často taky končí u soudu. Nebuďte hloupí a nepodléhejte chuti na pomstu. Zachovejte si důstojnost. Z dlouhodobého pohledu se vyplatí, pokud si ex bude myslet, že už jste v životě dál a zvládli jste rozchod důstojně a s hlavou vzhůru. Možná časem zalituje, že opustil někoho tak skvělého, jako jste vy. Spíše než když se s vámi potká na policii poté, co jste mu prořízli gumy u auta nebo poslali pár anonymů do práce, jeho nové dívce, případně právoplatné manželce. 
 
3. Nepustíš si ex po rozchodu do postele
 
I když váš sex byl úžasný a nejlepší, co jste kdy měli, stejně to neznamená, že vás dá zpátky dohromady. Po rozchodu nedovolte, abyste se dál scházeli jen na sex. Chlap to možná zvládne, ale ženská se bude trápit a bude pořád něco víc. A chlap dá o to mít. Proč by si kupoval krávu, když dostává mléko zdarma?
 
4. Nepošleš mail … ani smsku
 
Napsat mail nebo sms se zdá méně děsivé než zavolat. Ale je to jen další způsob, jak si zajistit, že se budete cítit příšerně a řešit tón jeho odpovědi (pokud vůbec odpoví!!!), délku odpovědi, jak dlouho to trvalo, než odpověděl atd. Takže zase, pokud u něj máte věci a potřebujete je zpět, požádejte dobré přátele, aby je od ex vyzvedli.
 
5. Nebudeš se „náhodně“ vyskytovat na místech, kde ho můžeš potkat
 
Věřte mi, ta počáteční euforie z toho, že jste ex potkali, bude vystřídána strachem, nejistotou a smutkem a taky otázkami, co si on teď myslí, co o vás asi říká svým přátelům, a nebo kdo byla sakra ta ženská, se kterou jste ho viděli. I když máte plné právo chodit kamkoliv, i když je to třeba místo (bar, posilovna, atd.), kam jste chodili dříve než ex, stejně je lepší tam nechodit. Aspoň nějakou dobu. A taky se vyhněte sledování a vyhledávání ex na seznamkách.
 
6. Nebudeš se upínat na patetické „signály“, že se k sobě vrátíte
 
Horoskopy, kartářky, věštci, „dobré kamarádky“, které vám odkývají, že každý pohled jeho očí znamená, že mu chybíte … rady od každého, kdo vlastně o vašem vztahu a rozchodu nic moc neví, neberte vážně. Tohle všechno vás nakonec akorát zklame. Jděte svou cestou.
 
7. Nebudeš se zavírat doma
 
Věřte mi, když říkám, že je velmi pravděpodobné, že zatímco vy posedáváte doma i odpoledne v pyžamu, brečíte do polštáře, přecpáváte se nebo naopak vůbec nejíte, sedíte přibití k telefonu … tak váš ex ne! Neříkám, že všichni ex jsou studení a chladnokrevní, ale pokud se rozešli oni s vámi, tak prožívají rozchod úplně jinak než vy. I když to vašeho ex třeba taky bolí, je téměř jisté, že on se doma nezavírá, naopak už dávno žije dál svůj život. 
 
8. Budeš brát rozchod jako definitivní
 
Neplýtvejte svou energií na to, že se budete utápět v představách, že se k sobě vrátíte. Nejste jo-jo nebo bumerang, který se dá kdykoliv zahodit a pak přivolat zpátky. Raději to berte jako definitivní konec a začněte nový život. A pokud by se ex chtěl opravdu vrátit, tak to zkusí bez ohledu na to zda, na to čekáte nebo ne. A pak teprve můžete začít uvažovat o tom, zda ho přijmete … pokud ho v té době ještě vůbec budete chtít zpátky.
 
9. Nebudeš mu zvedat telefon
 
Rozešel se s vámi a pak vám najednou volá. Proč? Ano, někteří lidé se opravdu mohou zajímat o to, jak se jejich bývalý partner má, ale většinou se jen chtějí sami ujistit, že si o nich nemyslíte, že jsou špatní nebo že je případně nenávidíte. Muži mají velké ego, a i když už s vámi nechodí, tak si budou rádi myslet, že po nich stále toužíte. Rádi si o sobě myslí jen to nejlepší, a pokud jejich vlastní image utrpěla vaším rozchodem, tak se budou možná snažit image opravit.
Ženy zase mívají problém posunout se dál, a po rozchodu volají svým ex, aby se ujistily, že na ně ex stále myslí nebo se potřebují zbavit pocitu viny, který bývá u žen silnější.
Ať je váš ex muž nebo žena, platí stejné pravidlo. Neodpovídejte na hloupé emaily a neberte jejich telefony. Ne, neznamená to, že jste bezcitní. Pokud už s nimi budete mluvit, požádejte je, aby vám nevolali a to pro dobro vás obou (a je to opravdu tak!). Je opravdu lepší vyhnout se jakémukoliv kontaktu alespoň měsíc po rozchodu, a nebo ještě lépe – 3 měsíce! Z milenců se po rozchodu nestanou přátelé lusknutím prstů. Tyhle věci chtějí svůj čas.
 
10. Naučíš se rozeznávat, kdy se k tobě chová špatně
 
Jedna z nejhorších věcí na rozchodech je to, že ten, kdo je odkopnutý, dlouhou dobu nechápe a nevidí, že se k němu ex chová hrozně a zachází s ním jako s kusem hadru. Zejména ženy neumí dlouho pochopit. Obviňují samy sebe, ztratí sebevědomí a zahodí odvahu k dalším vztahům. Naučte se rozeznávat špatné chování druhých lidí, nezahazujte svoje sebevědomí, ale zbavte se jen takového člověka. Zachovejte si svoje sebevědomí, svou osobnost a jděte dál. A pokud se k vám někdo nechová s úctou a respektem a láskou, upřímně … ukazuje vám rovnou svou pravou tvář a vy víte, na čem jste. A pokud se rozhodnete vzít takového člověka zpátky a být s ním dál ve vztahu, tak si svou budoucnost opravdu „užijete“.